İstanbul
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2407.4
  • BIST
    10283.78
  • BTC
    63686.23$

Gaziantep’te Canlar buluşmasına yoğun ilgi


Gaziantep’te Canlar buluşmasına yoğun ilgi
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Canlar Buluşması gezi programı kapsamında Gaziantep’e geldi.

Gaziantep’te Alevi Bektaşi inanç önderleri ve sivil toplum temsilcileri ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir Canlar Buluşması kapsamında biraraya geldi.

Gaziantep merkez ve ilçelerden gelen temsilcilere yaptığı sunumda, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kuruluş sürecini ve kurumun görevlerini anlatan Başkan Özdemir, bugüne kadar yapılan çalışmalardan da örnekler verdi.

Deprem bölgesindeki cemevlerine 2023 yılında 55 milyon TL ödenek ayrıldığını belirten Başkan Özdemir, bu yıl yine deprem bölgesine 49 milyon TL tutarında hizmet götürüleceğini belirtti.

Türkiye genelinde şu ana kadar 700’ün üzerinde cemevinden talep aldıklarını açıklayan Başkan Özdemir, yıl sonuna kadar toplam talep sayısının 1000’i aşmasını beklediklerini söyledi.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na sağlanan bütçenin tamamının cemevlerinin ihtiyaçları için kullanıldığını ve talep yoğunluğu nedeniyle ek bütçe sağlanması yönünde çalışmalar yürütüttüklerini belirten Başkan Özdemir, “2024 yılı için deprem dışı bölgede 235 cemevinin bakım-onarım ve tefrişat talepleri planlanmış olup toplam maliyeti ortalama 150 milyondur” dedi.

ELEKTRİK SAYAÇLARI VE ÖDEMELERİ

Toplumdan gelen talep ve önerileri dikkate alarak yönetmelik hazırlandığını vurgulayan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, “Ticari bölümler hariç tüm bina, eklenti ve bölümler, resmi olarak da cemevine dahil edilmiştir” dedi.

Yayınlanan yönetmelikle aydınlatma ve diğer elektrik kullanımı için sayaçların ayrılmasının 2029 yılına kadar uzatıldığının altını çizen Başkan Özdemir, dış mekân ve bahçe aydınlatmalarının da ödemeye dahil edildiğine dikkati çekti.

Kimi çevrelerde kötü niyetli yorumlar yapıldığına da dikkati çeken Başkan Özdemir, “Cemevlerinin yerinde tespit edilmesi, ibraz edilen faturaların cemevine ait olup olmadığını teyit etmek içindir” açıklaması yaptı.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma yaparak “Hazreti Hızır Aşkına” başlıklı konserin ardından, “Sultan Nevruz: Hazreti Ali Selamlaması” başlığı altında İstanbul, Tunceli ve Ankara’da konserler verdiklerini belirten Başkan Özdemir, “Hazreti Muhammed”, “Hazreti Hızır”, “Hazreti Ali” ve “İkrar” başlıklı ve temalı konserlerinin de hazırlanmakta olduğunu açıkladı.

Kerbela ve Erdebil’e ziyaretler düzenleneceğini açıklayan Başkan Özdemir, yıl içerisinde ayrıca Davut Sulari ve Şah Hatayi müzik albümü yapılacağını ve Şah İsmail, Balkanlarda Bektaşilik, Anadolu’nun Horasanı Tunceli başlıkları ile sempozyumlar düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

GAZİANTEP’DE CANLARIN TALEPLERİ

Gaziantep Canlar Buluşması’nda söz alan katılımcılar ise, çevrede Alevi Bektaşilere ait türbe ve dergahların yetkisiz çevrelerin kullanımına verildiğini, Pir-Dede-Talip ilişkisinin korunması gerektiğini, Alevi Bektaşi toplumunun asimilasyonuna karşı önlemler alınması gerektiğini, Abdalların Alevi Bektaşi toplumu içerisinde ayrımcılığa uğradığını ve buna karşı Başkanlık’tan destek beklediklerini ve yerel yönetimlerden talepleri ile ilgili olarak yeterli destek göremediklerini anlattılar.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Canlar Buluşması kapsamında geldiği Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i ve Alevi Kültür Dernekleri Gaziantep Şubesinin Şahinbey’de bulunan Yunus Emre Cemevini de ziyaret etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!