İstanbul
11 Aralık, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Pir Sultan Abdal sempozyumu yapacak

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Pir Sultan Abdal sempozyumu yapacak
Çorum’da “II. Uluslararası Türkistan'dan Anadolu'ya İrfan Geleneği: Âbdal Ata Sempozyumunun” açılış programı düzenlendi. Hitit Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen programa katılan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir yaptığı açış konuşmasında Pir Sultan Abdal Sempozyumu düzenleyecekleri müjdesini verdi.

Çorum’da “II. Uluslararası Türkistan'dan Anadolu'ya İrfan Geleneği: Âbdal Ata Sempozyumunun” açılış programı düzenlendi.  

Hitit Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen programda konuşma yapan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı  Alirıza Özdemir, Pir Sultan Abdal Sempozyumu düzenleyeceklerini açıkladı.

Konuşmasında 2024 ve 2025 yıllarında bir çok sempozyum yapmayı planladıklarını da belirten Başkan Özdemir, bilgi kirliliğinin önüne de geçeceklerini altını çizerek, tüm akademisyenleri bilimsel çalışmalarına katkı verme çağrısında bulundu.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı  Alirıza Özdemir, konuşmasında şunları kaydetti (Arabaşlıklar tarafımızdan atılmışdır):

Bilindiği üzere Moğol istilasından sonra meydana gelen göçlerle birlikte Anadolu için yeni bir dönem başlamıştı. Horasan bölgesinden Anadolu’ya akan Türkmen aşiretlerinin içinde baba, ata, derviş ve şeyh olarak tanımlanan irfan ehli kimseler de yer almaktaydı.

Bu dönemde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması; asayiş, fütuhat ve iskân konularının çözülmesi; imar faaliyetleriyle toprakların şenlenmesi bahsedilen şeyh ve dervişlerin öncülüğünde olmuştu.

Osmanlı sosyal hayatı için oldukça mühim olan zaviyeler, manevi temellere dayalı kurumlardı. Öyle ki ıssız beldeler ve stratejik noktalar “gazi dervişler” tarafından kurulan tekke ve zaviyeler eliyle birer yurda dönüşmüş ve kalkınmıştır. İşte Abdal Ata, bu dervişler arasında olduğu gibi, onun tabi olduğu Abdallar zümresi de Türk nüfusunun önemli unsurlarından biri olarak varlığını sürdürmekteydi. Anadolu’yu Türkiye yapan öncü şahsiyetler de bu kişiler ve Bu Türk kitlelerdi.

Başkanlık olarak, bugüne kadar Alevi ve Bektaşi tarihinin şemsiyesi altında toplanmış olay, olgu ve şahsiyetleri araştırmak, Türk tarihindeki yerini ortaya koymak ve yarına aktarmak amacıyla pek çok panel, konferans ve sempozyum tertip etmiş bulunmaktayız.

BiLGİ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Bilgi kirliliğinin önüne geçerek Aleviliği doğru şekilde anlatmayı çok önemsiyoruz. Alevilik ve Bektaşilik Ansiklopedisi ile Aleviliğin Yazılı Kaynakları çalıştayları başta olmak üzere şubat ayında gerçekleştirdiğimiz beşbüyük çalıştayımız da bu amaca hizmet etmektedir.

Başkanlığımızda birçok konferans, panel ve temalı konserler düzenledik. Bundan sonra bu çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Temalı konserlerimi 2024 yılı içinde 50 ilimizde halkımızla buluşturacağız.

PİR SULTAN ABDAL SEMPOZYUMU PLANLIYORUZ

2024 ve 2025 yılları içinde Şah İsmail Hatayi, Anadolu’nun Horasanı Tunceli, Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik, Cemevleri: Dünü, Bugünü, Yarını, Aleviliğin yazılı kaynakları, Davut Sulari, Pir Sultan Abdal gibi birçok başlık altında yapacağımız sempozyumları planlamış bulunuyoruz.

Kün-Ay isimli hakemli dergimiz yıl içinde yayın hayatına başlayacaktır.

Aleviliğin yakın tarihini kayıt altına alacağımız sözlü tarih projemizi ise bu yıl içinde ayında başlatacağız.

AKADEMİSYENLERİMİZİ OMUZ VERMEYE ÇAĞIRIYORUM

Bilimin namusuna sahip çıkan tüm akademisyenlerimizi, bu vesileyle çalışmalarımıza omuz vermeye çağırıyorum.

Her zaman belirttiğim gibi, pek çok alanda Alevi ve Bektaşi toplumuna hizmet götürmeyi görev edinmiş Başkanlığımızın iki ana hedefi vardır. Bunlardan ilki her iş ve eylemde Alevi ve Bektaşi toplumunun rızalığını almaktır. Bu doğrultuda istişare etmekten bir an geri durmadığımızı gönül rahatlığıyla ifade edebilirim. İkinci ana hedefimiz ise Milli birliğimizi güçlendirmektir.

Başkanlık olarak bizi, biz yapan değerlerimize bağlı kalmak ve sahip çıkmak dışında; onu aktarmanın da peşindeyiz. Tüm işlerimizin temel motivasyon kaynağını işte bu iki ana hedef teşkil etmektedir.

Sözlerimi sonlandırırken; Alevi-Bektaşi toplumu için tarihi ve değerli bir süreçte bulunduğumuzun farkındalığında olarak çalışmalarımızı sürdürmekte olduğumuzu belirtmek istiyorum. İnşallah kararlılıkla yürüdüğümüz bu yolda daha çok iş üretecek ve daha fazla Can’ımıza ve cemevimizin kutlu eşiğine hizmette bulunacağız.

Verimli bir sempozyum olmasını temenni ediyorum.

Hepinizi muhabbetlerimle selamlıyorum.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!